Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Визитка

СУ „Петко Рачов Славейков” – град Кърджали, е едно от най-големите в страната. Намира се в Южна България, в красивата планина Родопа.

Открито през 1984г., вече 30 години то е средище на духовност, талант и шампионски дух. Тук работят 133 висококвалифицирани преподаватели, сред които носители на отличието „Неофит Рилски”. Обучават се 1670 ученици, много от които с изяви в науката, спорта и изкуствата; участници в международни, национални и областни олимпиади, конкурси и състезания; носители на национални стипендии от фондация Комунитас, Американска фондация за България, Ротари клуб, стипендия на кмета на община Кърджали.

В горен курс, в паралелки с чуждоезиков профил, усилено се изучава английски, немски, испански, руски език.

СУ „Петко Рачов Славейков” печели и реализира многобройни образователни и младежки проекти. Участниците в тях пътуват и се срещат със свои връстници от Великобритания, Италия, Германия, Холандия, Белгия, Латвия, Норвегия, Русия, Турция. За училището отдавна няма граници.

В свободното си време учениците могат да участват в различни извънкласни форми и клубове по интереси. Клубът по журналистика и медиа издава ученически вестник и поддържа училищната телевизия, където редовно се излъчват авторски новинарски емисии и предавания. Високи са успехите на школата по математика – традиционен първенец в национални конференции на Института по математика към БАН, СМБ, математически състезания и олимпиади, на национално и международно ниво в Москва, Абу Даби, Хонконг, Атина и др. Математиците печелят ежегодно участие в Лятната изследователска школа. В школата по БЕЛ славейковци обогатяват знанията си по роден език, печелят национални състезания и участват със свои публикации на страниците на местни и специализирани издания. Богата е дейността на клуб „Историка” - реферати, научни съобщения и статии, „Славийковска историчиска библиотека”, социални експерименти.

Уникално е единственото по рода си движение „Ръка за помощ” - ученическо доброволческо движение, което традиционно посещава и подпомага домове за деца в неравностойно положение, инвалиди и стари хора, организира благотворителни акции и инициативи.

Интерес представляват и създадените танцов и мажоретен състав, фолклорни формации, вокални групи, клуб за млади художници и фотографи.

С международни и национални изяви са спортните секции по волейбол, футбол, баскетбол, шах, тенис на маса, туризъм. Отборите по волейбол са традиционно носители на медали и републикански шампиони.

Голяма част от учениците и учителите са страстни природолюбители и еколози – участват в акции, тренират скаутски умения и използват всяка възможност за занимания на открито сред природата. Основан е клуб „Сървайвър”.`

СУ „Петко Рачов Славейков” разполага с богата материална база - 65 класни стаи, 10 модерно оборудвани кабинета по различни дисциплини, 4 компютърни зали, 3 актови зали, 5 зали за спорт, игрища, богата библиотека, Ресурсен център за човешките права, Еврокоридор, училищен параклис, клуб на учителя, места за хранене и отдих, екопътека, красиво озеленен двор.

Училището е първенец в Националната конференция „Училището –желана територия на ученика”.

СУ „Петко Рачов Славейков” има претенции и основания да се нарече училище от европейски тип, училище на 21 век!