Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

"ИстОрика" отбелязва 80 години от спасяването на българските евреи

"

С поднасяне на цветя, изложба и премиера на филм отбеляза Школа "ИстОрика" при СУ "Петко Рачов Славейков" 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи, която се чества на 10 март. Още сутринта група гимназисти, водени от директора на училището Милко Багдасаров и ръководителя на школата Димитър Димов, поднесе цветя пред паметната плоча в почит към еврейската общност в центъра на Кърджали. Младежите казват ясно и категорично: Никога повече! Те възпитават себе си, съучениците си и по-малките след тях в истинска толерантност и зачитане на всички хора.
Тази сутрин гимназистите подредиха в главното фоайе на училището изложба с постери и други материали, посветени на историческите събития отпреди 80 години, направени от тях самите. Експонатите са преминали през вътрешен кръг на оценка и само най-добрите ще бъдат поставени в рамките на изложбата. Тъй като са много, ще бъдат подменяни всеки ден, а самата изложба ще стои на мястото в рамките на една седмица.
Последва прожекция на филм в актовата зала на СУ "П. Р. Славейков", създаден от учениците от Школа "ИстОрика", посветен на една друга действителност, случила се не в България. Филмът разказва за действителен случай в Полша по онова време, когато момчета поляци, които са били съученици и приятели с момче евреин, впоследствие се налага да го убият. Те разсъждават много над това как е възможно довчерашни приятели да стигнат до там, че да посегнат на живота на другия, независимо какво се е случило в политически план и как е конюнктурата на събитията. Публиката определено бе впечатлена и затрогната от прекрасно направения филм. Това бе премиерата му.
Филмът ще се излъчи и по време на 8-та Национална ученическа конференция по история, която славейковци организират с подкрепата на Община Кърджали и която ще се проведе от 17 до 19 март. Конференцията е посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи.